Spring til indhold

135. Høringssvar til ”Reduktion ift. abonnementsaftale vedr. lov om specialundervisning til voksne” - sagsnr. SIOU40-27

Socialudvalget

Af Lise Kiving, formand

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland har som lokalafdeling kontakt til og samarbejde med samtlige af foreningens medlemmer i Holbæk og Odsherred Kommuner. Og dermed er vi bevidste om og kendt med den enorme betydning, som det specialiserede undervisningstilbud på CSU Holbæk igennem årene har haft og stadig har for både de senhjerneskaderamte, deres pårørende (ægtefæller og børnene), de ramtes netværk og fagpersonalet i kommunerne. Den sidste gruppe omfatter BÅDE det neuropædagogiske personale tilknyttet CSU Holbæk, det personaler, som yder støtte til de ramte familier samt en lang række fagpersoner og behandlere, som henter faglig viden til arbejdet med disse familier og netværket.

Ifølge oplægget til besparelser på hjerneskadeområdet lægges der desværre op til en betydelig reduktion af det fantastiske tilbud, som Holbæk og Odsherred Kommuner gennem abonnementsaftalen kommunerne imellem har været i stand til at give borgerne. Hvis besparelsen bliver gennemført som beskrevet (som et af de hårdeste besparelsesforslag) vil tilbuddet, som tidligere gjorde det muligt for den ramte at deltage i undervisningen i to år, hvilket under tidligere besparelser desværre blev reduceret til 1,5 år, nu kun bliver et undervisnings- og livsmestringstilbud på 1 år.

I Hjerneskadeforeningen Vestsjælland har vi som nævnt rigtig mange medlemmer, som har haft uendelig stor gavn af undervisningen, støtten og genoptræningstræningen og netværket på CSU. Ligesom deres pårørende gennem de forløb, deres ramte ægtefæller har været tilknyttet, har haft mulighed for at hente uvurderlig og nødvendig viden om hjerneskader. Og i løbet af årene har knyttet sig til de stærke netværk, som er en stor del af tilbudene på CSU. Og også vi har som frivillig forening set, at disse netværk ofte blive grundlaget for HELE familiens engagement i det anderledes, nye liv, som opbygges i fritiden og i civilsamfundet. Et nyt liv, der blev reddet, men som Hjerneskadeforeningen siger - også skal leves.

Vi vil derfor på det kraftigste anbefale, at dette forslag fjernes fra besparelserne, idet vi desværre må forudse, at der vil komme store merudgifter på andre af Holbæk Kommunes og Socialudvalgets konti både vedrørede de ramtes manglende genoptræning, mulighed for genoptagelse af arbejdsliv samt forringet helbred og livskvalitet og herunder også de pårørendes og hele familiens livskvalitet og helbred.

Der kan således efter vores vurdering på grund af denne store besparelse være en stor risiko for, at familien - både den ramte og ægtefællen - psykisk og fysisk vil komme mistrives, og børnene og de unge i familien vil få et større behov end tilfældet er i dag for kommunal støtte og hjælp fra Socialudvalgets og skolevæsenets side.

Vi har i årenes løb set og stadig oftere ser i kommuner, der ikke har et tilbud af en kvalitet som Holbæk og Odsherred Kommuner har på CSU Holbæk, at disse kommuners borgere med en senhjerneskade og deres pårørende, ikke får de muligheder i "livet med en hjerneskade", som vi oplever i netværket, som kommer videre efter et professionelt og fagligt baseret tilbud på CSU Holbæk.

Kursister, som har deltaget i CSU Holbæks specialundervisning (og deres familier) bliver i høj grad selvhjulpne og kommer ganske simpelt godt videre i den nye hverdag på rigtig mange områder.

Besparelsen her vil således kunne risikere at blive dyrere for kommunen/kommunerne end den kortsigtede løsning at reducere tilbuddet fra halvandet år til et år i årene fra 2024 og frem.



Feedback

Sidst opdateret

30.08.2023

Ansvarlig redaktør

Jonas Hosbjerg Nordlund