Spring til indhold

15. Høringssvar vedr. SIOU40-16, Nedlæggelse af støttekontaktperson til Apotekerhaven, samt SIOU40-17, Nedlæggelse af fællesstøtte til Slotshaven

Socialudvalget

Af

Forretningsfører Lis Franciska Jensen,

Lejerbo

 

Nedenstående er et samlet høringssvar til begge ovenforstående forslag:

Boligområderne Apotekerhaven og Slotshaven er blevet til på baggrund af et stort, eksisterende behov, og ikke mindst et konkret ønske, fra Holbæk Kommune.

Formålet med opførelsen af de i alt 154 boliger var, og er fortsat, at afhjælpe kommunens boligsociale behov for billige boliger. Holbæk Kommune har således fået 100 % anvisningsret til boligerne, og har forpligtet sig på, gennem anvisningen, at sikre en blandet beboersammensætning.

Kommunens og boligselskabets fælles målsætning for de to boligområder er, og var, at sikre et velfungerende boligområde med en balanceret beboersammensætning og social sammenhængskraft.

Fra start har såvel kommune som boligselskab været bevidste om, at denne særlige STARTBO-model med 100 % kommunal anvisning, ville kræve støtte til, og sikring af, et velfungerende område, hvor der bygges bro mellem de udsatte beboere og de øvrige beboere.

Parterne har derfor indgået en bindende samarbejdsaftale, underskrevet af borgmester, kommunaldirektør og forretningsfører hvori parternes respektive ansvar beskrives, herunder Holbæk kommunes blandt andet som følger:

(Holbæk kommune har ansvar for) … gruppestøtte, herunder fællesskabende aktiviteter. Opgaven er at stå til rådighed for beboerne, opfange problemer og bygge bro mellem de udsatte beboere og de øvrige beboere i området. Tilbuddet skal formes efter de aktuelle behov, og vil bestå af to kommunale medarbejdere, 3 dage om ugen i 2 timer hver gang.

Denne indsats er nu i forslag til at blive sparet væk.

Det vil betyde, at Holbæk Kommune ikke lever op til deres del af samarbejdsaftalen.


Som boligselskab har vi oplevet et ekstraordinært frugtbart og særdeles positivt samarbejde mellem de kommunale medarbejdere og egne ansatte. Et samarbejde der har sikret tryghed, afværget udsættelser, taget hånd om den enkelte og understøttet fællesskabet.

Vi er stolte af, og meget tilfredse med, status i begge områder – og vi har et stort ønske om fortsat at løfte vores andel af de boligsociale udfordringer i kommunen.

Men vi kan ikke gøre det alene – vi har brug for vores dygtige og kompetente samarbejdspartnere fra kommunen.

Derfor, hermed en appel om, at dette samarbejde sikres fremadrettet, og at de to spareforslag ikke godkendes og gennemføres.

Alternativet vil, på sigt, vise sig langt mere omkostningstungt for kommunen i form af eksempelvis:

• øget behov for individuel støtte (mistrivsel, ensomhed osv)

• udsatte, der overses, og hvis problemstillinger øges i kompleksitet (og omkostning)

• en øgning i udsættelser – enten fordi udsatte beboere kan have vanskeligt ved at bo tæt og/eller alment, eller fordi økonomiske udfordringer ikke afhjælpes i tide (ved kommunal anvisning hæfter kommunen for udgifter forbundet med fraflytning, såfremt borgeren ikke selv er i stand til at betale regningen)



Feedback

Sidst opdateret

30.08.2023

Ansvarlig redaktør

Jonas Hosbjerg Nordlund