Spring til indhold

154. Forebyggelse betaler sig

Socialudvalget

Af  Den Sociale Indgang

Den Sociale Indgang blev etableret for ca. halvandet år siden, idet man havde en ambition om at styrke den forebyggende indsats på det sociale område for på denne måde at øge borgernes trivsel men også ud fra en indsigt i, at problemerne vokser sig større, såfremt vi ikke kan tilbyde en rettidig indsats og dermed samlet set bliver dyrere for kommunen at håndtere. Vi ser med stor bekymring på at man nu præsenterer oplæg til besparelser på det forebyggende område i et omfang, der vil medføre en væsentlig forringelse i vores muligheder for at være en stærk medspiller for borgere og virksomheder og i samarbejde med dem at forebygge udviklingen af sociale problemer.

SIOU40-02 Opsigelse af samarbejdsaftale med Home Start.  

Home-Start løfter en stor opgave for få midler og formår via deres arbejde at styrke sårbare småbørnsfamilier og forebygge mistrivsel og sammenbrud i disse, ligesom de forebygger, at familiernes udfordringer vokser, så de får behov for behov for mere indgribende støtte fra kommunens side. Det vurderes at det vil være fordyrende at opsige partnerskabsaftalen samt at det vil medføre en forringelse i livskvaliteten for småbørnsfamilier i kommunen som i en periode har brug for en hånd i ryggen. Som beskrevet i besparelsesforslaget vil en opsigelse af partnerskabsaftalen ikke kun ramme de familier, som ellers ville få et tilbud via Home-Start men også svække inddragelsen af civilsamfundet og forringe det stærke samarbejde, der er mellem flere store frivillige organisationer i Holbæk og den synergieffekt dette samarbejde medfører.

SIOU40-07 Nedlæggelse af tilbuddet ”Mægling ved skilsmisse” 

Det anerkendes, at der findes et tilbud om mægling i Familieretshuset. Vores bekymring er dog, at der er familier som ikke har de fornødne ressourcer til at gøre brug af dette tilbud. Manglende forebyggelse vil betyde at børn kommer til at vokse op i familier præget af et højt konfliktniveau, hvor det trods senere tilbud om støtte ikke altid vil være muligt at hjælpe forældrene til et konstruktivt samarbejde. Dette vil i nogle tilfælde medføre behov for sociale foranstaltninger overfor barnet/børnene i familien hvis udvikling og trivsel påvirkes negativt af familiedynamikken.

SIOU40-09 Nedlæggelse af tilbud til børn og unge med spiseforstyrrelse og selvskade 

Dette var også i efteråret lagt op som en mulig besparelse, men hvor man meget fornuftigt valgte at fastholde tilbuddet. Vi mangler tilbud til børn og unge med spiseforstyrrelser og regionen peger på kommunen i forhold til at hjælpe familierne. Hvis spiseforstyrrelse og selvskade ikke forebygges i tide, er der risiko for at en forværring hvilket påvirker børn og unges udvikling og trivsel negativt både fysisk og psykisk, ligesom det i værste fald kan føre til udvikling af meget alvorlige og behandlingskrævende tilstande samt isolation, manglende gennemførelse af uddannelse og efterfølgende ringe eller ingen tilknytning til arbejdsmarkedet.

SIOU40-11 Nedlæggelse af gruppeforløb til børn med rusmiddelproblematikker i familien 

Dette gruppetilbud hjælper børn som vokser op i familier præget af rusmiddelproblematikker til at se, at de ikke er alene, at der ikke er noget galt med dem og at de ikke er ansvarlige for rusmiddelproblematikken. Tilbuddet er til børn fra 8 år og dermed en mulighed for at hjælpe dem, inden de rammer de sårbare teenageår, hvor de skal til at finde ud af hvem de er. Hvis tilbuddet nedlægges, vil Holbæk Kommune stå uden relevant tilbud til denne målgruppe og de vil først kunne hjælpes når de er fyldt 14 år og er i målgruppen for Tubas tilbud.

SIOU40-13 Nedlæggelse af socialrådgiver- og psykologfunktionen i En God Start 

Vi ser dette forslag som meget bekymrende, da tværfagligheden i En God Start gør det muligt at hjælpe kommende og nybagte forældre med særlige behov til at give deres barn en tryg start på livet. Såfremt der vurderes behov for støtte, udover det der kan gives i regi af En God Start, vil socialrådgiveren kunne hjælpe forældrene til at være trygge i at tage imod kommunens øvrige tilbud om støtte og fungere som brobygning til disse. Såfremt man nedlægger socialrådgiverfunktionen i En God Start vil der i højere grad blive behov for at oprettet sociale sager på sårbare småbørnsfamilier, ligesom der er risiko for, at der vil være større modstand på at tage imod hjælpen i familierne og at hjælpen kommer ind senere.

Psykologen hjælper de sårbare forældre til at håndtere eventuelle psykologiske udfordringer i forhold til at være de bedst mulige forældre inkl. hjælp til efterfødselsreaktioner hos den ene eller begge forældre og er dermed med til at understøtte den sunde og trygge tilknytning mellem barn og forældre.

Begge funktioner vurderes at være af afgørende betydning for opretholdelse af En God Start og dermed af afgørende betydning for at sikre omkring 1/10 af de børn der fødes i Holbæk Kommune den bedst mulige start på livet. Vi er ikke i tvivl om, at en nedlæggelse vil betyde et øget behov for sociale indsatser og dermed øgede udgifter for kommunen.

SIOU40-14 Reduktion i skolesundhedsplejens besøg i 5. klasse

Gennemføres dette forslag betyder det både at skolebørnene ikke vejes i 2. klasse som nu, hvormed begyndende fysiske udfordringer herunder eventuel overvægt kan nå udvikle sig, hvilket kan have helbredsmæssige konsekvenser både fysisk og psykisk og betyde, at der ikke i tide henvises til mulige forebyggende og sundhedsfremmende tilbud. Endvidere vil det betyde at samtalerne i 5. klasse erstattes af en screening. Det vurderes at de nuværende samtaler er med til at forebygge ensomhed, skolefravær og mistrivsel blandt en meget sårbar aldersgruppe.

Samlet vurderes det at såfremt denne reduktion gennemføres vil det forringe sundhedstilstanden blandt børn og unge i Holbæk kommune.

SIOU40-15 Nedlæggelse af støttekontaktpersonsordning ift. Ungeboliger

Der er tale om en fleksibel støtteform til unge mennesker som har brug for støtte for at kunne bo selv og lykkes med en uddannelsesplan, med at indgå i afklaringsforløb og lign. Konkret går forslaget på nedlæggelse af fællesstøtten som medvirker til at disse unge mennesker lykkes med at bo tæt og forebygger ensomhed og uro, hvilket gør det muligt fortsat at tilbyde denne boform. Det vurderes at en nedlæggelse vil medføre flere individuelle foranstaltninger samt en risiko for, at ikke alle der i dag tilbydes en ungebolig fremover vil kunne rummes i disse tilbud, men vil have behov for mere omkostningstunge tilbud.

SIOU40-16 Nedlæggelse af støttekontaktperson i Apotekerhaven

Apotekerhaven er bygget i et samarbejde mellem Holbæk Kommune og Lejerbo ud fra et ønske om at skabe billige boliger for borgere med en lav indkomst i et velfungerende boligområde. Holbæk Kommune står for visitationen til boligerne og det er dermed kendt, at der er en vis andel af udsatte borgere. For at sikre at dette område er et trygt sted for såvel småbørnsfamilier som psykisk skrøbelige og ældre borgere vurderes det væsentligt at muligheden for gruppestøtte og fællesskabs-skabende aktiviteter bevares så tryghed, ro via kendskab til hinanden og hurtig adgang til hjælp bevares.

SIOU40-17 Nedlæggelse af fællesstøtten i Slotshaven

Der er tale om en meget begrænset indsats som omfatter de 54 lejemål der primært er beboet af unge mennesker, som er kendt af kommunen, og som enten har haft eller fortsat har behov for støtte. Iværksættelse af denne støtte har skabt to og tryghed i Slotshaven, som tidligere var ramt af uro og kriminalitet. Det vurderes at en nedlæggelse af denne støtte igen ville medføre uro, utryghed samt at unge mennesker, hvis livsbane i forvejen ikke har været nem, vil risikere at opgive den uddannelsesplan der er lagt, eller den uddannelse de er i gang med. Det vurderes på denne baggrund at en nedlæggelse af denne støtte både på kort og lang sigt vil medføre øgede udgifter for kommunen til foranstaltninger og forsørgelse.

SIOU40-18 Nedlæggelse af forældreforum.  

Dette forum har eksisteret siden 2017 med god effekt. Vi har med en meget begrænset indsats i dette velfungerende og stabile gruppeforløb, hvor forældre bliver en støtte for hinanden, oplevet at kunne forebygge adskillige individuelle og dyrere forløb 

SIOU40-23 Nedlæggelse af Banehuset Jyderup – selvvisiterende aktivitetstilbud efter SEL § 104 for borgere med psykisk sårbarhed/psykiatriske diagnoser 

Forebyggende aktivitetstilbud med stor effekt, som forebygger ensomhed og hjælper med konkrete problematikker og forebygger behov for individuelle indsatser. Hvis det overvejes at nedlægge tilbuddet, vil vi opfordre til, om man kan nøjes med at nedskalere, så tilbuddet ikke helt forsvinder, idet det vurderes vigtigt, at der også er tilbud for denne gruppe borgere uden for bymidten 

Det vurderes urealistisk at besparelsen reelt kan opnås, da nogle brugere vil søge andre tilbud herunder dyrere individuelle foranstaltninger. Vigtigere så vil en gruppe borgere som i dag frekventerer tilbuddet måske isolere sig og opleve en forringet livskvalitet og muligvis øgede psykiske udfordringer.

SIOU40-24 Nedlæggelse af personalestøtte til IF Ryttergården.  

Gennemføres denne besparelse betyder det nedlæggelse af et sundhedsfremmende tilbud for psykisk sårbare mennesker. En målgruppe som for en stor dels vedkommende ikke vil have overskud til at benytte kommunens øvrige idrætsfaciliteter og som dermed ville miste adgangen til et idrætstilbud, men også et tilbud som for nogle er det sociale tilbud de frekventerer, hvorfor der er risiko for både forringelse i både det fysiske og psykiske helbred.

Vi vurderer at IF Ryttergården er et forebyggende tilbud, som afhjælper rigtig meget og griber en gruppe borgere der kunne være kommet til Holbæk Kommunes andre indsatser. Besparelsespotentialet vurderes at være forsvindende lille i forhold til den effekt tilbuddet har og på sigt vil blive dyrere for kommunen

SIOU40-25 Reduktion i opsøgende arbejde til de mest socialt udsatte borgere 

De opsøgende medarbejdere afhjælper mange akutte opgaver og vi gør i Den Sociale Indgang flittigt brug af dem, i forhold til de udsatte borgere vi kommer i kontakt med eller modtager henvendelser med bekymring for. I nogle tilfælde er disse medarbejdere den eneste kontakt for nogle ekstremt udsatte og isolerede borgere, som enten ikke formår at opsøge hjælp eller som ikke er i stand til tage imod anden form for hjælp. Det er vores vurdering, at vi kommer til at tabe nogen af de mest udsatte bliver mere synlige i gadebilledet. 

SIOU40-29 Nedlæggelse af stilling i DSI på voksenområdet 

At der både er sagsbehandlere på børne- og voksenområdet i samme afdeling, giver mulighed for at vidensdele og opkvalificere indsatsen samt sikre en bedre vejledning og forebyggelse. 

At prioritere ressourcer til forebyggelse reducerer udviklingen af sociale problemer og langvarige sagsforløb. 

Den Sociale indgang har eksisteret i 1½ år og omkring 75% af sagerne på Voksenområdet afsluttes fra Den Sociale Indgang og overgår dermed ikke til længerevarende foranstaltninger. Aktuelt ligger sagsbehandlerne på Voksenområdet i DSI på omkring 50 sager. Der skal tages højde for, at det er kortvarige forløb, hvor sagsbehandlerne er i hyppigere kontakt med borgerne og dermed bruger flere ressourcer. Det vil ikke være muligt at opretholde de positive resultater såfremt ressourcerne reduceres med 1/3.



Feedback

Sidst opdateret

30.08.2023

Ansvarlig redaktør

Jonas Hosbjerg Nordlund