Spring til indhold

170. SIOU- 40- 27 CSU Holbæk MED-udvalg og bestyrelse

Socialudvalget

Af Peer Sjørslev

februar 2023

Høringssvar forslag SIOU- 40- 27

Høringsforslaget er fremsendt at MED-udvalget og bestyrelsen for CSU Holbæk i fællesskab.
Der er fremsat forslag om at reducere indsatsen for hjerneskadede ved Det neuropædagogiske undervisningstilbud (DNU), som leverer kompenserede specialundervisning til hjerneskaderamte voksne kursister. Der påtænkes at reducere tilbuddet med 1 årsværk, ud af samlet 4 årsværk.

Desværre er der indsneget sig en fejl i selve høringsforslaget!
I feltet ”Medfører forslaget serviceændringer” er der svaret nej, men svaret i højeste grad et ja!

Region Sjælland har fastsat serviceniveauet for abonnementsaftaler på samme måde som landets øvrige regioner, dvs. at der er samme balance mellem antallet af borgere med behov for Specialundervisning for Voksne og den økonomiske ramme til ydelserne i hele Danmark. Det er regionernes ansvar at sikre at kommunerne er leveringsdygtige indenfor specialundervisning, eller at kommunerne alternativt køber specialundervisning leveret af regionen.

Tilbuddet DNU er en del af en abonnementsaftale mellem Holbæk og Odsherred kommune, godkendt i Region Sjælland. Aftalen finansieres med 29 procent til Odsherred og 71 procent til Holbæk kommune, hvilket afspejler befolkningsgrundlaget. Derfor skal en besparelse på abonnementet forhandles med Odsherred kommune. Aftalen genforhandles hvert år, men skal besparelserne have gennemslag i 2024, skal forhandlingen med Odsherred gennemføres allerede nu – pga. opsigelsesvarsler.

Kompenserende specialundervisning er for voksne med erhvervede hjerneskader og formålet er, at den hjerneskaderamte kursist efter skaden med efterfølgende hospitalsindlæggelse, genoptræning, taleundervisning, oplæring i brug af hjælpemidler, tilknytning af hjælp til personlig pleje mv. kan genfinde en livsform, der gør livet med hjerneskade tåleligt og meningsfuldt. Målet er, at aktuelle borgere igen kan rummes i egen familie og undgå psykiske følger af hjerneskaden, der udmønter sig i genindlæggelser indenfor de somatiske behandlingsmuligheder, selvmordsforsøg, misbrugsadfærd, og indlæggelser i psykiatriens tilbud mv. En hjerneskade medfører store kriser og forandringer i en families dagligdag og undervisningsopgaven rummer derfor, udover tilbud til de hjerneskaderamte, også tilbud til disses nærmeste pårørende, det gælder såvel ægtefælle som børn.

Det Neuropædagogiske Undervisningstilbud (DNU) underviser efter Lov om Specialundervisning for Voksne og her foreskriver vejledningen, at undervisningstilbud af denne karakter har en varighed på op til 2 år, i tiden efter hjerneskaden er sket. Her og nu rækker serviceniveauet for Holbæks Neuropædagogiske Undervisningstilbud til at hver borger jf. lovgivning visiteres for et halvt år ad gangen og til at den maksimale tid for undervisningstilbuddet er 1,5 år. Tidligere har Holbæk haft et serviceniveau på 2 års kompenserende specialundervisning, men tilbuddet er desværre allerede reduceret til 1,5 år, som følge af større besparelser i 2016 i Holbæk Kommune.

Konsekvenser ved effektuering af besparelsesforslag Med forslaget om reduktion fra 4 årsværk til 3 årsværk vil de gennemsnitligt 32 borgere, som benytter DNU
ugentligt i en til to undervisningsdage, få reduceret mulighederne fra forløb på 3 semestre (1,5 år) til 2 semestre (1 år). Nedgangen fra 1,5 år til 1 år i serviceniveau skal ses i forhold til Lov om Specialundervisning for Voksnes forskrift om 4 semestres varighed (2 år) for den kompenserende specialundervisning til voksne med erhvervet hjerneskade.

En reduktion i antal årsværk vil jf. erfaring fra nedsættelse af serviceniveau i 2016 give venteliste på forventeligt 20-25 borgere hen over minimum et år for nye borgere med behov for kompenserende specialundervisning. Dette skyldes, at borgere som er i gang med 3 semester i 2023 og borgere som er visiterede til 3 semester i 2023, må deltage i det bevilgede forløb, før besparelsesforslaget kan effektueres. En placering på venteliste i stedet for et nødvendigt tilbud i Det Neuropædagogiske Undervisningstilbud vil forlænge problematiske kriser for de hjerneskaderamte borgere, der kommer på venteliste. Dette fordi den centrale undervisningsopgave i DNU netop er, at udvikle den hjerneskaderamtes kompensationsstrategier til at undgå ensomhed, misbrugsadfærd, aggression, grænseoverskridende adfærd, depressioner, selvmord og andre alvorlige- og ressourcekrævende begivenheder for voksne med erhvervede hjerneskader.

Hjerneskadede borgere henvises til DNU´s undervisningstilbud efter afsluttet forløb indenfor fysioterapi og ergoterapi i Sundhedscentret / taletræningsforløb for svært afasiramte ved CSU Holbæk. En gradvis overgang fra Sundhedscentret og fra Tale undervisning ved audiologopædien til Det Neuropædagogiske Undervisningstilbud aflaster og afhjælper lige nu ventelister i såvel Sundhedscenter som ved taletræning, hvorfor en venteliste ved DNU erfaringsmæssigt vil øge presset for mere genoptræning i Sundhedscentret og ved taleundervisningen. Disse forhold handler udover behovet for træning for ofte om de pårørendes pres for at opnå professionel hjælp og naturligvis det bedst mulige serviceniveau for at den hjerneskaderamte kan generhverve sine færdigheder.

Det Neuropædagogiske Undervisningstilbud arbejder på, at få borgeren tilbage til livet i borgerens egne nære familierelationer, men også på at få borgeren ud i livet igen efter hjerneskaden: som deltager i hensyntagende aftenskole, tilbud i Holbæk Kommunes aktivitetens centre og andre lokale muligheder. Denne hjælp til at komme ud i livet igen modvirker ensomhed og identitetstab på længere sigt og med dette sigte på borgerens fremtid, viser udover evnen til at afhjælpe psykologiske følger af hjerneskaden i den tidlige fase også den langsigtede berettigelse af, at bevare Det Neuropædagogiske Undervisningstilbud i sin nuværende form.

 



Feedback

Sidst opdateret

30.08.2023

Ansvarlig redaktør

Jonas Hosbjerg Nordlund