Spring til indhold

288. Bekymring for det frivillige sociale arbejde i Holbæk Kommune, samt for Holbæk Kommunes beredskab ift. vold i nære relationer

Socialudvalget

Af Gitte Olin Larsen

I forbindelse med de forslåede besparelser, som er sendt i høring d. 09/02-2023, vil vi fra Foreningen Medusa hermed fremkomme med en stor bekymring ift. de foreslåede besparelser, der angår det frivillige sociale arbejde i Holbæk Kommune. Konkret er vi bekymrede for om Foreningen Medusas partnerskabsaftale med Holbæk Kommune (i forbindelse med besparelser på §18-midler) kan komme i fare, hvorved vi vurderer, at Holbæk Kommunes beredskab ift. vold i nære relationer forringes. Vi er ligeledes bekymrede over forslag om at fjerne tilskud til organisationer, der organiserer frivilligt socialt arbejde i Holbæk Kommune, svarende til fx Home-start, der yder en uvurderlig indsats for trængte småbørnsfamilier, herunder også mødre med børn, der har forladt et liv med vold.

Foreningen Medusa – et liv uden vold, har via ambulant rådgivning m.m. siden dets opstart i 2009 hjulpet kvinder udsat for vold. Dette har senere ført til etableringen af et krisecenter i Holbæk i 2014.
Vi har siden 2009 haft et stigende antal kvinder, som har fået råd og vejledning af vores dygtige fagfrivillige. Trods Coronakrisen viser tallene fra 2021, at vi havde 118 nye henvendelser og i 2022 havde vi 134 nye henvendelser fra kvinder, der er eller har været udsat for vold, og hvor langt størstedelen havde børn.
I november 2022 fik vi, via §18-midlerne, forlænget partnerskabsaftale med Holbæk Kommune. Vi fik som ønsket forhøjet vores tilskud med 20.000 kr. til 160.000 kr. årligt i modsætning til de tidligere 140.000 kr.
Vi har udover partnerskabsaftalen med Holbæk Kommune også partnerskabsaftale med henholdsvis Frederikssund og Odsherred kommuner. Her får vi tilsammen 240.000 kr. Det er i denne sammenhæng vigtigt at gøre opmærksom på, at over halvdelen af kvinderne, der benytter vores ambulante tilbud, kommer fra Holbæk Kommune, hvilket også er årsagen til, at Holbæk Kommune betaler den største andel.

Kommunens forpligtelse
Ifølge servicelovens § 109 skal kommunerne tilbyde et midlertidig ophold i boformer til voldsudsatte kvinder og medfølgende børn. Dette tilbydes på Krisecentre både i Holbæk og andre steder i landet.
Foreningen Medusa er et ambulant tilbud, som er af afgørende betydning for en omfattende forebyggende indsats bl.a. for at undgå at familier skal bryde op fra deres dagligdag og tage ophold på Krisecenter. Denne forebyggende indsats er kommunen ”ellers” forpligtet til at yde jf. servicelovens § 1 hvor det fremgår at formålet bl.a. er ” at tilbyde rådgivning og støtte for at forebygge sociale problemer”.

Sociale problemer der kan opstå som konsekvens af at leve i vold er bl.a.
- Øget isolation
- Miste kontakt til familie og venner
- Familiesammenførte kan miste deres opholdsgrundlag
- Arbejdsløshed
- Boligproblemer
- Svært at gennemføre uddannelse
- Psykiske problemer
- Og generelt væsentligt forringet livskvalitet

Også for børnene kan et liv i en familie med vold have konsekvenser svarende til:
- Traumer
- Lavt selvværd
- Psykiske problemer
- Social isolation
- Svært ved at bryde en social arv

Den forebyggende indsats som Foreningen Medusa tilbyder, er med til at imødegå ovenstående punkter. Foreningen har gennem sit 13-årige virke opbygget en særlig viden om vold, bl.a. gennem vores helt unikke uddannelse af alle frivillige i foreningen. Denne voldsfaglige viden vil tage år at opbygge i kommunalt regi. Den forebyggende indsats i Foreningen Medusa udgør derfor i sig selv en besparelse for kommunen.
Konsekvenser:
I besparelsesforslaget omhandlende § 18 midler fremgår følgende:
Foreningerne vil kunne mærke, at der er færre midler til rådighed til deres frivillige sociale arbejde. Hvis forslaget vedtages, vil det ikke være muligt at støtte det frivillige sociale arbejde i samme omfang som tidligere. Det kan betyde færre frivillige tilbud af forebyggende karakter til borgerne, hvilket kan bidrage til øget ensomhed og mistrivsel hos udsatte borgere. Besparelsen kan også sende et negativt signal til de foreninger og frivillige, som vi gerne vil styrke samarbejdet med fremover.
Vi er enige i administrationens beskrivelse af konsekvenserne, det bemærkes dog at det ikke er alle konsekvenser der er listet op, og vi ser en lang række andre negative, også økonomiske, effekter af besparelsesforslaget.

Yderligere konsekvenser
Hvis de foreslåede besparelser og dermed en potentiel opsigelse/reduktion af partnerskabsaftalen (som kan opsiges med 6 månedernes varsel) med Foreningen Medusa (under §18 midlerne), kan Foreningen Medusa ikke opretholde den indsats vi i dag varetager. Det er vores helt klare vurdering, at en række af de kvinder vi i dag hjælper (ambulant og anonymt) i første omgang ikke vil få hjælp, endsige søge hjælp hos kommunen. En besparelse ift. det frivillige arbejde i Foreningen Medusa vil derfor være en kortsigtet besparelse, da det må formodes at nogle af disse kvinder alternativt på sigt vil tage ophold på et kvindekrisecenter. Et kvindekrisecenter er takstfinansieret og beløber sig til ca. 2.500 kr. pr. døgn, afhængigt af hvilket krisecenter der benyttes, og varer typisk 3 måneder.
Hvis én kvinde, frem for ambulant behandling, tager ophold på et krisecenter vil den økonomiske udgift (som kommunen jf. serviceloven § 109 skal betale) beløbe sig til 50 % af ca. 220.000 kr. (Grundet 50 % statsrefusion på kommunale udgifter til Krisecenterophold.) Det vil sige, at hvis vi i det ambulante tilbud bare forbygger ét enkelt gennemsnitsophold, så sparer kommunen på et enkelt gennemsnitsophold ca. 110.000 kr. Hvis det ambulante tilbud ud af de i alt 252 nye henvendelser i 2021 og 2022 bare forhindrede 10 gennemsnitsindskrivninger, så vil besparelsen svare til 1.100.000 kr. over en 2-årig periode.
Udover det rene økonomiske aspekt på kort sigt, er der en lang række konsekvenser som forbygges ved en tidligere og anonym indsats, men som ikke direkte kan omsættes til kroner og øre her og nu, svarende til fx livskvalitet og retten til et liv uden vold.

Merværdi
At drifte frivilligt arbejde er svært at finde midler til. Holbæk Kommunes tilskud på de 160.000 kr. til vores drift er sammen med midler fra øvrige kommunale partnerskabsaftaler en forudsætning for at vi kan sikre den daglige drift og koordinering af foreningens arbejde.
Foreningen modtager udover de kommunale tilskud ligeledes PUF-midler (Pulje til frivilligt socialt arbejde), til drift af foreningen. Foreningen søger herudover løbende midler fra private fonde til udviklingsprojekter (fx rådgivning til pårørende), og bruger generelt mange ressourcer på at søge midler til foreningens arbejde. Samtidig er det ift. mange puljemidler et krav, at der er kommunal medfinansiering.
Foreningen Medusa formår at øge finansieringen til det ambulante tilbud betragteligt, sidste år fik vi udover kommunens midler 340.000 kr. Foreningen bidrager derved med en betydelig økonomisk merværdi, en merværdi kommunen vil gå glip af, hvis kommunen skal varetage opgaven selv jf. servicelovens § 1.
Det er derfor vores vurdering, at tilskuddet til Medusa er billigt, og uden tilbuddet vil kommunen få langt flere udgifter end på nuværende tidspunkt.

§18-midler i øvrigt…
Vi oplever, at §18 midlerne er af stor betydning for en lang række andre foreninger, som yder en stor social indsats for grupper, som enten ikke vil blive hjulpet, eller som i stedet skal hjælpes af kommunen. Og ser derfor med stor bekymring på forslaget om at spare §18-midler.

Frivilligt socialt arbejde generelt i Holbæk Kommune
Med spareforslagene på aftaler med fx Homestart sender Holbæk Kommune et signal til borgerne om at det frivillige arbejde, de udfører, ikke er vigtigt. Det ved vi, med erfaring fra praksis, at det er! Samtidig er det vigtigt at se på at netop foreningerne og organisationerne, der organiserer det frivillige sociale arbejde i kraft af deres virke i Holbæk Kommune derved tilfører værdi til kommunen.

Vi håber I vil tage ovennævnte tanker med i jeres overvejelser ift. forslag om besparelser på §18 -midler og forslag om besparelser på aftaler med foreninger/organisationer, der driver frivilligt socialt arbejde i Holbæk Kommune.

Vi er endvidere i fortsat søgning på at finde varige driftsmidler til Foreningen Medusas arbejde, og i denne sammenhæng afsøger vi også muligheden for en statslig finansiering af tilbuddet, men frem til at dette evt. bliver en mulighed, er vi afhængige af de partnerskabsaftaler vi har med bl.a Holbæk Kommune.

På vegne af Foreningen Medusa – et liv uden vold
Gitte Olin Larsen – Leder
Lise Løvschall – Bestyrelsesformand



Feedback

Sidst opdateret

30.08.2023

Ansvarlig redaktør

Jonas Hosbjerg Nordlund